Hemsida med egen domän

Lär dig att koppla ihop din inköpta domän till din egen hemsida

Inledning

När du har skapat din egna hemsida så vill man (inte allt för sällan) ha en egen domän som pekar mot den. Den processen kommer att beskrivas i detta inlägg. Vi gör det snabbt och enkelt, inget onödigt snack med allt vad det kan vara. Personligen så lär jag mig bäst genom att någon visar i grova drag vad det handlar om och sen så får jag förkovra mig efterhand.

Jag använder Loopias (*affiliatelänk) tjänster själv för domännamn och DNS och är mycket nöjd och jag rekomenderar dem. Det är även deras tjänster artikeln kommer att utgå ifrån då det är den DNS-tjänst jag använder i dagsläget.

I exemplet utgår vi ifrån att ni har hostingen hos Heroku och domän hos Loopia (läs mer om detta i artikeln Skapa en egen hemsida), men principen är generell och fungerar oavsett vart ni har hostingen så ni är inte låsta till Heroku.

Såhär gör du

1. Införskaffa domänen

Att införskaffa en domän gör du enkelt hos t.ex. Loopia, vilket jag själv använder för alla mina hemsidor i dagsläget.

2. Skaffa en DNS-tjänst

För enkelhetens skulle så utgår vi ifrån LoopiaDNS, vilken jag själv använder, den kostar ca 10 kr i månaden och fungerar till flera hemsidor. Du behöver alltså bara en DNS-tjänst för att konfigurera domäner för flera sidor.

3. Generera ett CNAME för din site

Om du hostat din hemsida hos Heroku så gör du det enklast genom att öppna en terminal och navigerar till din projektmapp och skriver in följande kommando för att Heroku skall generera ett CNAME för ditt domännamn:

heroku domains:add www.dittdomännamn.xyz
Nu när CNAME:et är genererat så hittar du det genom följande kommando:
heroku domains
Notera att om du inte anger "www" i domännamnet så genereras inte ett CNAME, utan det genereras istället ett ANAME/ALIAS, detta medför lite annat och tas inte upp i denna artikel. Se därför till att använda "www" om du vill fortsätta med denna guide.

4. Konfigurera DNS

Logga in där du köpte domänen och DNS-tjänsten. I mitt fall är det Loopia. Klicka på ditt domännamn under domännamnfältet så öppnas en dialogruta.
Domännamn hos Loopia
Lite längre ner hittar du DNS-editor, denna är möjlig att använda när man har skaffat LoopiaDNS, klicka på den.

När du har öppnat DNS-editorn så hittar du flera subdomäner, t.ex. *, @ samt www. Vi behöver dock bara bry oss i * och www. Ta bort de rader som finns under * och www och ersätt dem med nya rader genom att klicka på Lägg till record. Typ skall anges till CNAME, TTL kan sättas till 3600 och Data sätter du till ditt CNAME. När det är klart skall det se ut ungefär såhär:
DNS editor hos Loopia
Klart!

5. Vänta ett tag

Nu är det bara att vänta tills DNS:en har utfört sin svarta magi (tar ett tag innan DNS:ers register uppdateras), brukar ta ungefär en halvtimme. Testa efter en halvtimme om du kommer åt hemsidan genom ditt egna domännamn. I vissa fall så tar det längre tid än så men oftast går det inom en halvtimme.

6. Klart!

Nu är det bara att tuta och köra!

Om du gillade inlägget, dela gärna!

Adress till artikeln

https://www.autokod.net/blog/hemsida-med-egen-doman

2019-08-18