3 tips för att hålla hemsidekostnaderna nere

Håll kostnaderna nere för dina hemsidor och spara en slant

Inledning

När jag började bygga mina egna hemsidor så insåg jag snabbt att det kan bli dyrt att driva sina sidor. Detta resulterade i att jag köpte en domän och hostade min egen server hemma med en dynamisk DNS-tjänst som gjorde detta möjligt då jag inte hade en statisk IP-adress. Jag insåg att om man skall bli motiverad att fortsätta så får det inte kosta för mycket. Som den student man var vid denna tidpunkt så höll man hårt i sina kronor.

Personligen ser jag en tjusning i att försöka strypa så många kostnader som möjligt. Här nedan finner du några tips som du kan ta till för att hålla kostnaderna nere.

3 tips för att hålla hemsidekostnaderna nere

1. Hosta webbserver själv

Genom att t.ex. köra NodeJS på en hemmaserver på en dedikerad port och konfigurerar upp portforwarding mot denna server och port så kan du tillåta andra att enkelt ansluta till din sida. Om du vill ha en domän som pekar mot din dynamiska IP-adress så är det bara att köra en dynamisk DNS-tjänst som ger dig en adress som pekar mot din tillfälliga IP-adress. Om du vill ha en egen domän som du köpt så pekar du bara om trafiken från den inköpta adressen till din dynamiska adress.

Detta skulle jag säga inte är någon snygg lösning öht. och det finns även uppenbara risker att öppna portar i sin router osv. Du lär även se till att din server alltid är uppe osv. Men såhär körde jag i början av min hemside-karriär mest i lärandesyfte. Man betalar bara egentligen för sin egna domän, allt annat blir gratis.

2. Undvik databas om möjligt

Jag tror att många skulle bli förvånade om de visste hur sällan jag behöver använda dedikerade databaser till mina projekt. Många databaser kostar i månaden, kanske inte några astronomiska summor men det är ändå en utgift. Ett grundkriterie är att man inte har allt för mycket dynamisk data som kan komma att ändras ofta.

Mina hemsidor som jag driver har knappt några behov av att data manipuleras löpande vilket gör att datat likväl kan ligga semikolonseparerat i en textfil. Detta sparar pengar och underlättar offlinearbete.

3. Utveckla så mycket som möjligt själv

"Själv är bäste dräng" heter det. Detta kan givetvis vara svårt för många som saknar intresset och motivation att utveckla själv, men jag antar att det är en liten skara av er som läser detta som inte har det intresset.

Genom att utveckla så mycket som möjligt själv så får du en utvecklingskostnad kring noll, vilket gör att du kommer att spara en hel del pengar och du får själv god kontroll på allt på din hemsida. Sen anser jag att halva nöjet ligger i själva hantverket själv.

Om du gillade inlägget, dela gärna!

Adress till artikeln

https://www.autokod.net/blog/3-tips-for-att-halla-hemsidekostnaderna-nere

2019-07-29